Seutukunnat selvittävät alueyhteistyön tulevaisuutta

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan neljä seutukuntaa (Ylivieska, Raahe, Nivala-Haapajärvi ja Haapavesi-Siikalatva) selvittävät parhaillaan, millaisia tarpeita ja mahdollisuuksia alueelliselle kehittämistyölle on jatkossa, kun maakuntauudistus astuu voimaan.

Taustalla on uusi laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista, jota työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee. Sen mukaan ministeriön alaiset yritys- ja työllisyyspalvelut kootaan maakuntiin vuoden 2019 alusta. Jatkossa maakunta ostaa palvelut yrityksiltä, tai markkinoiden puuttuessa maakunnan omalta yhtiöltä.

Maakuntauudistuksen myötä myös kuntien oman elinkeinopolitiikan roolin odotetaan kasvavan, kun kuntien muu tehtäväkenttä kapenee.

Ylivieskan seutuhallitukselle asiaa esitellyt seutujohtaja Timo Kiema kertoo, että luonnosvaiheessa olevan lain sisältö ei vastaa erityisesti keskuskaupungin, Oulun, ulkopuolisten kuntien tarpeita. Odotettavissa on, että lakiluonnosta muokataan aluekehitysjärjestelmän osalta parempaan suuntaan.

– Seutujohtajat omana työnään tekevät yhteistä pohdintaa ja toimenpiteitä, miten muuttuvassa maakuntahallinnon tilanteessa alueyhteistyötä, yrityspalveluita ja edunvalvontaa tulee kehittää. Jatkossa edunvalvontaan tarvitaan ehdottomasti nykyistä tiiviimpi toimintatapa Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa, Kiema toteaa.Donetti